Search

Home > Històric

Històric

Col·lecció:

Cartes de Joan Maragall

Institució:
Descripció: Col·lecció de prop de mil cartes manuscrites enviades per l'autor a més de cent corresponsals, dins del període de 1878 a 1911. El seu contingut és molt divers: hi ha cartes familiars, altres als amics, com Josep Pijoan o Antoni Roura, però també a persones destacades de la cultura com Jacint Verdaguer, Víctor Català, Apel·les Mestres, Azorín, Unamuno, Pio Baroja i Gaudí, polítics destacats com Francesc Cambó i Enric Prat de la Riba, i eclesiàstics influents com el bisbe Torras i Bages. Aquestes cartes es conserven a l’Arxiu Joan Maragall i les van recuperar la vídua, Clara Noble, i les filles grans, amb el propòsit d’incorporar-les a la primera edició de les obres completes que es van publicar a l’editorial Gustau Gili entre el 1912 i el 1918.
Mostra:
Transcripció: Del 20 de setembre de 2013 al 20 d'abril de 2014
Evolució: Mostrar gràfic
Col·lecció:

Obra Literària de Joan Maragall

Institució:
Descripció: Col·lecció que conté una àmplia mostra dels originals de l’obra de l’autor conservats a l’Arxiu Joan Maragall. Recull, per exemple, el manuscrit del Cant espiritual i La vaca cega, entre nombroses poesies i proses literàries.
Mostra:
Transcripció: Del 20 de setembre de 2013 al 1 d'abril de 2014
Evolució: Mostrar gràfic
Col·lecció:

Cartelleres cinematogràfiques

Institució:
Descripció: Col·lecció d’un miler de cartelleres de cinema de diferents sales catalanes, la gran majoria de la ciutat de Manresa. Estan datades entre 1898 i 1930 però especialment comprenen el període 1905-1919. Aquesta col·lecció permet familiaritzar-nos amb els dissenys de l’època, on destacaven els títols amb tipografies delicades i petites sinopsis, frases en la majoria de casos, que resumien el film d’una manera contundent. Destaquen les cartelleres de dues sales manresanes: Sala Montserrat i Joventut Catòlica, en el català de l’època; i del Cine Moderno, del que procedeixen 600 dels exemplars de la exclusiva col·lecció.
Mostra:
Transcripció: Del 29 de setembre de 2014 al 18 de novembre de 2014
Evolució: Mostrar gràfic
Col·lecció:

Cartelleres cinematogràfiques del cinema Alarcón

Institució:
Descripció: Col·lecció de 196 cartelleres del cinema Alarcón de Barcelona, ubicat al carrer Escudellers, número 6 entre 1946 i 1974. Les cartelleres són datades entre 1947 i 1954, i servien per exposar al públic la programació que s’exhibia en aquest cinema. Entre les pel·lícules anunciades, “Recuerda” d’Alfred Hitchcock, “Monsieur Verdoux” de Charles Chaplin, “Las zapatillas rojas” de Michael Powell i Emeric Pressburger , “La dama de Shanghai” d’Orson Welles.
Mostra:
Transcripció: Del 12 de maig de 2015 al 20 de maig de 2015
Evolució: Mostrar gràfic
Col·lecció:

Juntas Literarias del Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona

Institució:
Descripció: A la Biblioteca de Reserva de la Universitat de Barcelona es conserven, les Juntas Literarias del Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona, eren dissertacions mèdiques llegides per professors del Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona, amb l'assistència d'estudiants i docents, que amb posterioritat s'enriquien amb la crítica o els comentaris d'altres professionals. El paper de les Juntas Literarias en acadèmies i centres docents durant tot el segle XVIII i XIX actuà com a motor de progrés i extensió dels coneixements mèdics, no només dins el marc purament docent, sinó que tenien una ambició més àmplia d'aplicació d'aquests coneixements a la pràctica mèdica. A part de les Juntas pròpiament dites, la col·lecció inclou altres dissertacions del mateix Col·legi, com ara exercicis per obtenir el grau de doctor.
Mostra:
Transcripció: Del 28 d'abril de 2015 al 14 de juliol de 2015
Evolució: Mostrar gràfic
Col·lecció:

Obra literària d’Àngel Guimerà

Institució:
Descripció: Aquesta col·lecció conté l’obra literària original d’Àngel Guimerà. Recull manuscrits de les seves obres de poesia, en prosa i teatre més emblemàtiques, com són Mar i cel (1888), Maria Rosa (1894) i Terra Baixa (1897), entre d’altres.
Mostra:
Transcripció: Del 16 de juliol de 2015 al 9 de desembre de 2015
Evolució: Mostrar gràfic