Search

Home > Històric

Històric

Col·lecció:

Cartes de Joan Maragall

Institució:
Descripció: Col·lecció de prop de mil cartes manuscrites enviades per l'autor a més de cent corresponsals, dins del període de 1878 a 1911. El seu contingut és molt divers: hi ha cartes familiars, altres als amics, com Josep Pijoan o Antoni Roura, però també a persones destacades de la cultura com Jacint Verdaguer, Víctor Català, Apel·les Mestres, Azorín, Unamuno, Pio Baroja i Gaudí, polítics destacats com Francesc Cambó i Enric Prat de la Riba, i eclesiàstics influents com el bisbe Torras i Bages. Aquestes cartes es conserven a l’Arxiu Joan Maragall i les van recuperar la vídua, Clara Noble, i les filles grans, amb el propòsit d’incorporar-les a la primera edició de les obres completes que es van publicar a l’editorial Gustau Gili entre el 1912 i el 1918.
Mostra:
Transcripció: Del 20 de setembre de 2013 al 20 d'abril de 2014
Evolució: Mostrar gràfic
Col·lecció:

Obra Literària de Joan Maragall

Institució:
Descripció: Col·lecció que conté una àmplia mostra dels originals de l’obra de l’autor conservats a l’Arxiu Joan Maragall. Recull, per exemple, el manuscrit del Cant espiritual i La vaca cega, entre nombroses poesies i proses literàries.
Mostra:
Transcripció: Del 20 de setembre de 2013 al 1 d'abril de 2014
Evolució: Mostrar gràfic
Col·lecció:

Cartelleres cinematogràfiques

Institució:
Descripció: Col·lecció d’un miler de cartelleres de cinema de diferents sales catalanes, la gran majoria de la ciutat de Manresa. Estan datades entre 1898 i 1930 però especialment comprenen el període 1905-1919. Aquesta col·lecció permet familiaritzar-nos amb els dissenys de l’època, on destacaven els títols amb tipografies delicades i petites sinopsis, frases en la majoria de casos, que resumien el film d’una manera contundent. Destaquen les cartelleres de dues sales manresanes: Sala Montserrat i Joventut Catòlica, en el català de l’època; i del Cine Moderno, del que procedeixen 600 dels exemplars de la exclusiva col·lecció.
Mostra:
Transcripció: Del 29 de setembre de 2014 al 18 de novembre de 2014
Evolució: Mostrar gràfic
Col·lecció:

Cartelleres cinematogràfiques del cinema Alarcón

Institució:
Descripció: Col·lecció de 196 cartelleres del cinema Alarcón de Barcelona, ubicat al carrer Escudellers, número 6 entre 1946 i 1974. Les cartelleres són datades entre 1947 i 1954, i servien per exposar al públic la programació que s’exhibia en aquest cinema. Entre les pel·lícules anunciades, “Recuerda” d’Alfred Hitchcock, “Monsieur Verdoux” de Charles Chaplin, “Las zapatillas rojas” de Michael Powell i Emeric Pressburger , “La dama de Shanghai” d’Orson Welles.
Mostra:
Transcripció: Del 12 de maig de 2015 al 20 de maig de 2015
Evolució: Mostrar gràfic